Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία σχετικά με την ανακύκλωση, η Ελλάδα «σκοράρει» σχετικά χαμηλά στην ανακύκλωση. Το μεγάλο ποσοστό των αστικών αποβλήτων της Ελλάδας καταλήγει σε ΧΥΤΑ, με μόνο το 16% να ανακυκλώνονται και 4% να κομποστοποιούνται.
Το σχέδιο για αποτελεσματική ανακύκλωση σίγουρα πρέπει να συνεχιστεί συντονισμένα και χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα, ωστόσο όμορφες πρωτοβουλίες που έρχονται από νέους μας κάνουν να αισιοδοξούμε! Θα θέλαμε να μοιραστούμε 3 καλές πρακτικές που προέκυψαν από νέους, νέες, εκπαιδευτικούς και συλλόγους του Δήμου Φυλής που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Walk the Global Walk.
Στο 4ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων, το τμήμα Γ2 πήρε την πρωτοβουλία να συγκεντρώνει καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς 2018-19 υλικά προς ανακύκλωση. Οι μαθητές συστηματικά συγκέντρωναν σε καθορισμένους χώρους γυαλί, πλαστικό και μέταλλο. Τα υλικά προς ανακύκλωση που συγκέντρωσαν γέμισαν ένα μεγάλο φορτηγό και μεταφέρθηκαν στο κοντινό Πάρκο Ανακύκλωσης. Εκεί καταμετρήθηκαν οι συσκευασίες οι οποίες έφτασαν τις 16.000 κομμάτια! Οι μαθητές και οι μαθήτριες κατάφεραν να αποσύρουν αυτά τα απορρίμματα από το περιβάλλον και να τους δώσουν μια ευκαιρία δεύτερης ζωής!
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Λυκείου Φυλής θέλησαν επίσης να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία σε παλιά αντικείμενα και έτσι αντί να τα πετάξουν ή να τα ανακυκλώσουν, έφτιαξαν όμορφα χρηστικά σκεύη μεταποιώντας τα (μέθοδος upcycling). Ένα παλιό παπούτσι έγινε μια πρωτότυπη γλάστρα για λουλούδια, παλιά CD έγιναν ένα χειροποίητο φωτιστικό όπως επίσης φωτιστικό έγινε και ένας παλιός τρίφτης! Επίσης, με εκατοντάδες πλαστικά καπάκια έφτιαξαν το «οικόσημο» του σχολείου τους και το χρησιμοποίησαν στην εκδήλωση και την πορεία του Global Walk.
Τέλος, η αθλητική ομάδα καλαθοσφαίρισης Εύνικος Γ.Α.Σ, υποστηρίζοντας έμπρακτα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης συνεργάστηκαν με το Fabric Republic (http://www.fabricrepublic.gr) το οποίο εισαγάγει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ενδυμάτων τοποθετώντας στο αθλητικό κέντρο έναν μόνιμο κάδο συλλογής ενδυμάτων. Στόχος του Fabric Republic είναι η βελτιστοποίηση και ο εκσυγχρονισμός της κυκλικής διαχείρισης πλεονάζοντος ρουχισμού και όραμά τους η συλλογική ανάπτυξη κοινωνικής και οικολογικής συνείδησης για μια Ζero Waste πραγματικότητα. Ο Εύνικος φαίνεται ότι έβαλε καλάθι και σε αυτή την πρωτοβουλία και στην κοινότητα που την αγκάλιασε.