Istarska županija, zajedno s 14 srednjih škola sa svog područja, sudjeluje u provedbi projekta WALK THE GLOBAL WALK.  

 U razdoblju od početka provedbe projekta, na području Istarske županije realizirane su brojne aktivnosti vezane za promociju globalnog građanstva te njegovo uključivanje u šire društvene slojeve. Izrađeni su edukativni materijali namijenjeni nastavnicima kako bi mogli teme vezane za obrazovanje za globalno građanstvo uključiti u predmete koje poučavaju i u nastavni kurikulum, te je u Puli održan trening profesora u sklopu kojega su profesori imali priliku detaljnije se upoznati s ovogodišnjim Ciljem održivog razvoja u fokusu - „Održivi gradovi i zajednice“. Najzanimljiviji dio realiziranih aktivnosti su svakako radionice koje su provedene po školama, a koje su, u razdoblju od listopada 2018. godine do siječnja 2019., održane u čak 14 srednjih škola. U sklopu radionica istarskim je srednjoškolcima na zanimljiv i praktičan način prikazana važnost održivog razvoja i očuvanja okoliša. U istome je razdoblju osmišljena te izrađena interaktivna on line platforma projekta, zamišljena kao sredstvo pomoću kojeg će istarski učenici i profesori imati mogućnost dijeliti međusobno te sa kolegama iz ostalih zemalja uključenih u projekt vlastita iskustva, razmijeniti stavove te aktivno sudjelovati u širenju ciljeva održivog razvoja. Od provedenih aktivnosti vrijedi još spomenuti i izradu kurikuluma za mlade lidere odnosno interaktivnog alata za učenike s modulima čiji je cilj poticanje i osnaživanje liderskih vještina učenika i mladih ljudi općenito.

Mnoštvo zanimljivih aktivnosti biti će provedeno i u razdoblju koje nadolazi. Između ostalog, biti će organizirane radionice akcijskog planiranja, koje će uključiti 30 učenika i 15 profesora, a čiji će cilj biti osposobiti učenike da potaknu svoje školske kolege na aktivan angažman i promociju Ciljeva održivog razvoja. Zatim će, s ciljem osvještavanja europske i šire javnosti o lokalnim, nacionalnim i međunarodnim problemima održivog razvoja, biti organiziran EU tjedan Ciljeva održivog razvoja, u sklopu kojega će se održati Globalna šetnja – događaj koji predstavlja vrhunac EU tjedna te u kojeg će biti uključeni učenici zajedno s pripadnicima iz raznih područja javnog života kako bi zajedničkim snagama ukazali i osvijestili javnost o važnosti ove teme.

Projekt će završiti organizacijom Međunarodne ljetne koja će uključivati četverodnevni međunarodni trening o Ciljevima održivog razvoja, te će rezultirati zajedničkim Manifestom mladih i lokalnih vlasti koji će imati kao glavni cilj unaprjeđenje ciljeva održivog razvoja. Uaktivnostima navedene škole, Istarsku će županiju predstavljati petero učenika, koje će predvoditi jedan profesor te  predstavnici same županije.

Projekt je vrlo dobro prihvaćen od strane srednjih škola uključenih u njegovu provedbu,  a posebice od srednjoškolaca koji su pokazali veliku razinu zainteresiranosti za pitanja očuvanja i zaštite okoliša. Do sada je u provedbi projektnih aktivnosti sudjelovalo 250 istarskih srednjoškolaca te 15 profesora.

 


This website was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of CARDET and its project partners and do not necessarily reflect the views of the European Union.
[Project number: CSO-LA/2017/388-223] - Privacy Policy