Η Εβδομάδα Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή (20-27 Σεπτεμβρίου) θα μείνει για πάντα στη μνήμη τόσο των παλιών όσο και των νεότερων γενιών.
Άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου βγήκαν στους δρόμους της χώρας τους και ύψωσαν τις φωνές τους, ζητώντας άμεση δράση για την κλιματική αλλαγή. Παιδιά και έφηβοι έχασαν μια ημέρα σχολείου προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για αυτή την τεράστια παγκόσμια πρόκληση. Μαθητές και μαθήτριες παρέα και με πολλούς ενήλικες πραγματοποίησαν συνολικά περισσότερες από 4.500 διαμαρτυρίες σε τουλάχιστον 130 χώρες. Όλη αυτή η κινητοποίηση στόχο είχε την άσκηση πίεσης προς τους πολιτικούς ηγέτες του κόσμου να νοιαστούν περισσότερο για το περιβάλλον και να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στη διάσωση της Γης.
Η πρωτοβουλία, που ξεκίνησε ως ένα μοναχικό ταξίδι της 16χρονης Σουηδής περιβαλλοντικής ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ, εξελίχθηκε σε ένα μαζικό παγκόσμιο κίνημα που ονομάστηκε «Παγκόσμια απεργία για το κλίμα». Η Γκρέτα συμμετείχε στη μαζική απεργία στη Νέα Υόρκη όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο μαθητές και μαθήτριες ακολούθησαν τις κινητοποιήσεις με τη συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων τους. Χιλιάδες γονείς και σχολεία συμμετείχαν στην τεράστια συγκέντρωση στο χώρο όπου συνεδρίαζαν τα Ηνωμένα Έθνη τη Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη και αναμενόταν να παρθούν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τις εκπομπές αερίων. Παρόλο που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres περίμενε «συγκεκριμένα και ρεαλιστικά πλάνα» με απώτερο στόχο να καταφέρουμε μηδενικές εκπομπές έως το 2050, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά.
Η κλιματική αλλαγή ανησυχεί τους επιστήμονες τα τελευταία χρόνια καθώς ο πλανήτης βιώνει τις δυσκολότερες στιγμές του. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα και άλλων επιβλαβών αερίων στην ατμόσφαιρα, κυρίως λόγω της υπερβολικής καύσης ορυκτών καυσίμων (δισεκατομμύρια τόνοι CO2 εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα από καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η καταστροφή των δασών είναι ένας ακόμα πολύ σημαντικός λόγος.
Δυστυχώς, υπάρχουν πολύ σοβαρές συνέπειες σε αυτά τα προβλήματα: η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται σε ανησυχητικούς βαθμούς, οι αρκτικοί πάγοι λιώνουν (η Γροιλανδία έχει χάσει σχεδόν 4 τρις τόνους πάγου από το 2002), δάση καίγονται, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και αυτά είναι μόνο μερικές από τις συνέπειες. Ωστόσο, υπάρχου τρόπου που θα μπορούσαν να κάνουν την αλλαγή όπως για παράδειγμα τη ηλεκτρικά οχήματα, η αιολική και ηλιακή ενέργεια.
Το πρόγραμμα Walk the Global Walk, 2 χρόνια πριν το κίνημα Fridays for Future, είχε επιλέξει το Στόχο 13: Δράση για το Κλίμα ως ένα από τα βασικά θέματα του προγράμματος καθώς αναγνωρίζει τους νέους ως καταλύτες της αλλαγής και τα σχολεία ως βασικούς φορείς της. Τη σχολική χρονιά 2019-20 εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες θα αφοσιωθούν στο να μάθουν, να σκεφτούν και να δράσουν για το κλίμα και μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση και μέλη οργανώσεων θα κάνουν τα λόγια πράξη. Η στιγμή έχει φτάσει.