Săptămâna Acțiunilor Climatice, desfășurată în perioada 20-27 septembrie 2019, va rămâne pentru totdeauna în memoria generațiilor de toate vârstele.
Oameni din diferite părți ale lumii au ieșit pe străzi pentru a-și face auzită vocea în privința nevoii de adoptare a unor măsuri active pe tema schimbărilor climatice.
Copiii și adolescenții au absentat premeditat de la școală pentru a sensibiliza opinia publică pe această temă. Lor li s-au alăturat adulți în peste 4.500 de demonstrații din cel puțin 130 de țări.
Evenimentul s-a dorit a fi un îndemn pentru politicienii și liderii mondiali să aibă grijă de climă și să joace un rol activ în salvarea Pământului nostru.
Această inițiativă, care a început ca o călătorie solitară a activistei suedeze în vârstă de 16 ani, Greta Thunberg, a devenit între timp o mișcare globală cunoscută sub numele de „The Global Climate Strike” (Greva Globală pentru Climă).
Greta s-a alăturat grevei impresionante care a avut loc la New York, unde peste 1.1 milioane de elevi au fost învoiți de la școală, pe baza documentelor furnizate autorităților de către părinți sau tutorii legali.
Evenimentul a reunit pe străzi milioane de participanți, chiar înaintea summit-ului Organizației Națiunilor Unite în cadrul căruia liderii mondiali urmau să discute despre modificări ale emisiilor de gaze cu efect de seră.
Deși António Guterres, secretarul general al ONU, se aștepta la adoptarea unor „planuri concrete și realiste” din partea națiunilor cu scopul final de a atinge zero emisii nete până în 2050, rezultatele au fost dezamăgitoare.
Interesul pentru schimbările climatice a marcat o creștere în ultimii ani deoarece planeta a cunoscut unele dintre cele mai grave perioade sub acest aspect.
Problema principală este creșterea dioxidului de carbon și a altor gaze cu efect de seră, cauzate de ritmul exponențial al arderilor combustibililor fosili (miliarde de tone de CO2 sunt emise în atmosferă din arderea cărbunelui, a petrolului și a gazului).
O altă cauză este distrugerea pădurilor, ceea ce a condus la emiterea unor cantități mari de CO2 în atmosferă. Consecințele severe ale acestor probleme sunt: creșterea exponențială a temperaturii globale, topirea ghețarilor din Arctica și a calotei glaciare (Groenlanda a pierdut aproape 4 trilioane de tone gheață din 2002), incendiile forestiere, creșterea nivelului mării și așa mai departe.
În aceste condiții, există modalități prin care putem face diferența și ne referim aici, fără a ne limita însă, la: trecerea la vehicule electrice și utilizarea energiei eoliene sau solare.
Cu 2 ani înainte de apariția mișcării denumite Fridays For Future (Vinerea/vinerile pentru viitor), proiectul european Walk the Global Walk a selectat obiectivul de dezvoltare durabilă nr. 13 „Acțiunea climatică” drept una dintre temele proiectului prin care își propune să transforme tinerii în catalizatori ai schimbării atitudinale, școlile devenind în acest context un actor central al schimbării.
Anul școlar 2019-2020 va fi dedicat studierii, identificării și implementării acțiunilor pe tema schimbărilor climatice, instruind profesorii și studenții să devină vectori ai schimbării alături de autoritățile locale, conectându-se în același timp cu mișcarea Fridays For Future.
Profesori și părinți pentru viitor, mișcări la nivel global și local. Timpul discuțiilor a trecut. E vremea acțiunilor!