Pandemia a obligat cei 19 parteneri din 11 țări europene (Italia, Franța, Croația, Cipru, Țara Galilor, Scoția, Portugalia, Grecia, Bosnia și Herțegovina, Albania, Bulgaria, România), implicați în proiectul Walk the Global Walk, să găsească noi forme de exprimare a Marșurilor Globale pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă nr. 13 – Acțiune Climatică și nr. 16 – Pace, Justiție și Instituții eficiente.

Sub motto-ul Dacă te afli în anul 2050 și cauți să afli despre ce au făcut generațiile trecute în privința schimbărilor climatice, atunci ai ajuns la publicația potrivită”, elevii bucureșteni au ales să se exprime pe tema obiectului de dezvoltare durabilă #ODD13 – #AcțiuneClimatică prin intermediul a peste 600 de mesaje, colectate prin platforma Google Forms, care au dat naștere unei broșuri-manifest despre nevoia arzătoare de acțiuni pozitive pentru combaterea schimbărilor climatice.

Prin grija Primăriei Municipiului Bucureşti și a partenerului național Asociația Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21, broșura a fost înregistrată în sistemul ISBN (International Standard Book Number) și multiplicată în 1.000 de exemplare, pe suport de hârtie și video discuri digitale (DVD), care au fost distribuite unui număr total de 325 de reprezentanți ai autorităților administrației publice locale din București – primăriile și consiliile locale ale celor 6 sectoare, Primarului General și Consiliului General al Municipiului București, decidenților în materie de politici educaționale și de mediu – Ministerul Educației, Ministerul Mediului și Inspectoratului Școlar al Municipiului București, celor 7 organizații ale societății civile implicate alături de elevi în implementarea proiectului - Asociația Tandem, Viitorplus – Asociația pentru Dezvoltare Durabilă, Asociația Școala de Valori, AIESEC România, Asociația pentru Sprijinirea Tinerilor, Studenților Și Profesorilor, PACHAMAMA România, Asociația eLIBERarte, bibliotecilor școlare din cele 12 unități de învățământ și celor 31 de biblioteci publice din rețeaua Bibliotecii Metropolitane București.

Broșura, care poate fi consultată pe pagina web a Primăriei Municipiului București la secțiunea Finanțări nerambursabile/Walk the (Global) Walk, conține, pe lângă mesajele elevilor, descrierea generală a proiectului, prezentarea obiectivului de dezvoltare durabilă nr. 13 – Acțiune Climatică, efectele schimbărilor climatice în România, precum și promovarea Manifestelor tinerilor europeni pentru obiectivele de dezvoltare durabilă nr. 11 – Orașe și comunități durabile și nr. 13 – Acțiune Climatică.

Prin intermediul acestui mod simbolic de manifestare a Marșului Global dedicat ODD 13 - Acțiune Climatică, desfășurat sub egida ”Tinerii din București pentru viitorul planetei”, elevii bucureșteni au devenit conștienți de puterea vocilor lor, iar instituțiile și opinia publică au primit un îndemn urgent la acțiune pe tema obiectivelor dezvoltării durabile, totul în contextul fenomenelor climatice extreme cu care s-a confruntat România în acest an (inundații devastatoare și extrem de mari temperaturi).

În cadrul Marșului Global dedicat ODD 16 - Pace, Justiție și Instituții eficiente, sub sloganul ”Tineri din București pentru comunitate, pace și dreptate”, cele 337 de mesaje tematice ale elevilor au fost compilate într-un videoclip și promovate, în perioada 17-21 iulie 2021, pe un ecran LED de 15 metri pătrați amplasat la intrarea în Parcul Tineretului (vezi videoclip aici - Walk the Global Walk Messages March #SDG16 in #Bucharest #2021 - - YouTube).

Mesajele au urmărit următoarele dimensiuni conceptuale ale #ODD16:

  • Reducerea semnificativă a tuturor formelor de violență și ratelor de deces conexe, pretutindeni;
  • Stoparea abuzului, exploatării, traficului și a tuturor formelor de violență și torturii copiilor;
  • Promovarea statului de drept la nivel național și internațional și asigurarea accesul egal la justiție pentru toți;
  • Reducerea semnificativă a corupției și dării de mită în toate formele sale;
  • Dezvoltarea instituțiilor eficiente, responsabile și transparente la toate nivelurile;
  • Asigurarea procesului decizional receptiv, incluziv, participativ și reprezentativ la toate nivelurile;

De asemenea, în perioada 7-13 iulie, 300 de persoane (elevi din unitățile de învățământ bucureștene implicate în proiectul educațional Walk the Global Walk, cadre didactice, reprezentanți ai autorităților locale) au vizitat stația de epurare a apelor uzate Glina cu sprijinul logistic al Societății de Transport București, care a pus la dispoziție 12 autobuze EURO 6 ecofriendly. Primăria Municipiului București a ales să apeleze la această formă de transport cu scopul de a promova în rândul elevilor beneficiul asupra mediului atunci când folosim transportul public local în viața de zi cu zi.

Deplasarea la stația de epurare a devenit în sine un marș global prin București, iar elevii au avut ocazia să afle informații despre proiect și obiectivul pe care urmau să îl viziteze prin intermediul unor ecrane led aflate în dotarea mijloacelor de transport public.

Activitatea a fost proiectată pentru ca elevii să fixeze într-o manieră aplicată conceptul privind dezvoltarea instituțiilor eficiente, responsabile și transparente la toate nivelurile, în paralel cu înțelegerea conceptului larg de dezvoltare durabilă.

Totodată, activitățile au evidențiat faptul că instituțiile eficiente trebuie să fie preocupate permanent pentru dezvoltarea unui transport durabil în comunitate, ca parte a conceptului european Smart City - Smart Mobility.

Stația de epurare a apelor uzate Glina este cel mai mare proiect din România cu finanţare europeană nerambursabilă în valoare de 360 de milioane de euro și vizează epurarea în proporție de 100% apele uzate, atât mecanică cât și biologică, dar și construirea unui incinerator de nămol.

Primăria Municipiului București, cu ajutorul operatorului Apa Nova, care administrează Stația de Epurare Glina, a găsit soluții eficiente de a genera independența energetică a întregului complex prin folosirea biogazului obținut din procesele de fermentație sau gazeificare ale substanțelor organice. Astfel este asigurat în procent de 100% consumul termic al stației și 75% din consumul de energie electrica.  

Pentru înțelegerea impactului pozitiv al stației de epurare Glina asupra mediului înconjurător, vă precizăm că volumul de ape uzate evacuate din municipiul București și localitățile limitrofe este de circa 354,3 milioane de metri cubi pe an.

În paralel cu aceste activități, mesajele elevilor au putut fi vizualizate și votate pe platforma web pusă la dispoziție de Primăria Municipiului București (https://walktheglobalwalk.pmb.ro/odd13/mesaje – pentru ODD 13, respectiv https://walktheglobalwalk.pmb.ro/odd16/mesaje - pentru ODD 16). În urma exprimării a peste 1.778 de voturi, au fost desemnați câștigătorii concursului dedicat fiecărui obiectiv de dezvoltare durabilă.

Astfel, pentru obiectivul de dezvoltare nr. 13, câștigătorii au fost:

  • Maria C.T. din Colegiul Economic Viilor - premiul I cu mesajul "Hai să salvăm planeta!" pentru care a obținut 24 de voturi.
  • Gabriel I. din Colegiul Economic Viilor - premiul II cu mesajul "Copacii sunt efortul nesfârșit al Pământului de a vorbi cu cerul și cu noi" pentru care a obținut 22 voturi.
  • M. Y. din Colegiul Tehnic Anghel Saligny - premiul III cu mesajul "Trebuie sa conștientizăm că avem o singură planetă și avem responsabilitatea de a avea grijă de ea. O putem ajuta micșorând consumul de apă, oprind defrișările și supraexploatările. Trebuie să reducem agenții poluanți existenți în mediu astfel încât să vedem o schimbare în bine reflectată în aerul pe care îl respirăm, în apa pe care o bem, în solul pe care îl folosim pentru agricultură. Angajamentul nostru este de a îndrepta greșelile, să controlăm impactul dezvoltării noastre și să devenim din nou o specie în echilibru cu natura" pentru care a obținut 21 voturi.

Pentru obiectivul de dezvoltare durabilă nr. 16, câștigătorii au fost:

  • D. Marius din Liceul Teoretic Dante Aligheri - premiul I cu mesajul " Vreau să trăiesc într-o familie fără violență,  vreau să locuiesc într-un oraș durabil, vreau să merg la o școală fără discriminare, vreau să îmi pot spune părerea liber, vreau să trăiesc într-o țară cu instituții eficiente, vreau să trăiesc într-o lume pașnică. Sunt doar un copil și cred că lumea poate fi mai bună!" pentru care a obținut 50 de voturi.
  • A. Adrian din Colegiul National Emil Racoviță - premiul II cu mesajul " Combatem corupția prin transparență!" pentru care a obținut 47 voturi.
  • B. Matei din Liceul Teoretic Dante Aligheri - premiul III cu mesajul " Așa cum soldații s-au sacrificat pentru țara noastră așa și noi trebuie să lucrăm pentru pacea și justiția noastră. Hai să fim uniți și să ne apărăm pacea și justiția!" pentru care a obținut 29 voturi.

Premiile acordate câștigătorilor au constat în produse prin care ne-am propus să încurajăm folosirea transportului alternativ durabil (Bicicletă, trotinetă electrică,  hoverboard).

Aceste evenimente au marcat finalul celor 3 ani de implementare ai proiectului educațional Walk the Global Walk.

Vă reamintim că, în cadrul apelului de proiecte EuropeAid/151103/C/ACT/MULTI-4 al Comisiei Europene, prin hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 38/2018 a fost aprobată participarea Municipiului București, în calitate de partener, la proiectul cu finanțare nerambursabilă "Walk the (Global) Walk: mobilizarea tinerilor europeni pentru promovarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă".

Proiectul a fost co-finanțat de către Comisia Europeană, prin linia de finanțare DEAR LA-Ref EuropeAid /151103/ACT/MULTI-4 - Sensibilizarea opiniei publice cu privire la aspectele legate de dezvoltare și promovarea educației pentru dezvoltare în Uniunea Europeană, și a urmărit următoarele obiective: stimularea parteneriatului şi colaborării între Administrațiile Publice Locale şi ONG-urile angajate în mod activ în promovarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) adoptate prin Agenda 2030 de către Statele Membre ale Națiunilor Unite, crearea unui model educațional inovativ în domeniul învățământului preuniversitar pe tema ODD-urilor, promovarea angajamentul civic şi creșterea nivelului de conștientizare al cetățenilor, cu prioritate al tinerilor, cu privire la responsabilitățile ce le revin la nivel global.

1 copy2 copy3 copy copy


This website was created and maintained with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of CARDET and its project partners and do not necessarily reflect the views of the European Union.
[Project number: CSO-LA/2017/388-223] - Privacy Policy